SZYBKIE PĄCZKI BEZ DROŻDŻY
Oto przepis, który jest bardzo łatwy i upieczenie takich pączków nie zabiera dużo czasu.
A ciasto wymieszałam za pomocą robota kuchennego.
Składniki:
W czasie gdy białka „nam sztywnieją np. w mikserze”, mieszamy serek homogenizowany z żółtkami.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Następnie obie mieszanki, czyli serek z żółtkami oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy razem. Można przy pomocy robota kuchennego albo tradycyjnie łyżką.
Następnie dodajemy „sztywne” białka i delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach).
W między czasie rozgrzewamy tłuszcz.
Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 400g homogenizowanego serka waniliowego
- 2 szklanki mąki – 340g (ja użyłam pszennej tortowej, ale następnym razem spróbuję zrobić na mące orkiszowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia – ok. 9g
- cukier puder
- ½ łyżeczki cynamonu
- tłuszcz do smażenia
W czasie gdy białka „nam sztywnieją np. w mikserze”, mieszamy serek homogenizowany z żółtkami.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Następnie obie mieszanki, czyli serek z żółtkami oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy razem. Można przy pomocy robota kuchennego albo tradycyjnie łyżką.
Następnie dodajemy „sztywne” białka i delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach).
W między czasie rozgrzewamy tłuszcz.
Gdy tłuszcz już będzie rozgrzany zmniejszamy płomień gazu, aby pączki usmażyły się w środku a nie tylko na zewnątrz.
Ciasto nabieramy za zwilżoną tłuszczem łyżkę i wykładamy do gorącego tłuszczu.
Ciasto nabieramy za zwilżoną tłuszczem łyżkę i wykładamy do gorącego tłuszczu.
W trakcie smażenia obracamy kilkakrotnie pączki.
Usmażone pączki (u mnie po ok. 10-15 minutach) wyciągamy i odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
Gdy pączki ostygną, posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Z ww. ilości składników wyszło mi 18 pączków.
Część pączków, przez nieuwagę mojego -M-, była z orzechami w czekoladzie, które wylądowały w misce z ciastem - SĄ JESZCZE LEPSZE!
Smacznego!
Usmażone pączki (u mnie po ok. 10-15 minutach) wyciągamy i odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
Gdy pączki ostygną, posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Z ww. ilości składników wyszło mi 18 pączków.
Część pączków, przez nieuwagę mojego -M-, była z orzechami w czekoladzie, które wylądowały w misce z ciastem - SĄ JESZCZE LEPSZE!
Smacznego!
-D-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz